2018.11.30.

170 éve gyártanak világszínvonalú mezőgazdasági gépeket Törökszentmiklóson

1848-ban Magyarországon egyedülálló, technológiailag csúcsminőségű, haladó szellemű gyárat alapított Lábassy János Törökszentmiklóson. A kovácsműhelyből lett ekegyárban a világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák születtek.

Lábassy legjelentősebb újítása – mellyel hazánkban elsőként, és később is egyedüli gyártóként jelentkezett a piacon – az volt, hogy ekéjén az ekefej pontos beállítását, szabályozását szolgáló „FARCSAVART” alkalmazott, s ezzel lehetővé tette, hogy az ekefejet a talaj minőségének megfelelően maga a gazda állítsa be.

Később ez az üzem lett a CLAAS magyarországi otthona. Helmut Claas már az 1970-es években is tett itt látogatást, majd 1997-ben meg is vásárolta a gyárat. Az egykori ekegyár ma is hasonló értékekkel, CLAAS Hungária néven mezőgazdasági gépgyárként működik.

A gyáralapítás 170. évfordulóját ünnepelték a törökszentmiklósi Lábassy alapítvány tagjai és a CLAAS Hungária Kft munkatársai 2018 novemberében. A meleg hangulatú ünnepségen az előadók felidézték Lábassy Jánost, a kort, amelyben alkotott és találmánya részleteit. Egy-egy előadás között a mezőgazdasághoz kapcsolódó homokkép alkotások elkészülését csodálhatták meg a résztvevők, jelezve a múlt és jelen kapcsolatát, a Lábassy örökség továbbvitelét.

Az ünnepségen vált CLAASIkon-ná Gúth Ferenc, a szolnoki Baross Gábor Műszaki Szakközépiskola egykori igazgatója.

Gúth Ferenc élete összefonódott a CLAAS-szal.  Kiemelkedő szerepe volt a Tanműhely létrehozásában és a hegesztők képzésében. Többek között ezért kapta a CLAASIkon díjat, melyet a CLH 20 éves jubileumának tiszteletére alapítottak és olyan személyeknek adományozzák, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a CLAAS Hungária sikereihez.

GF: Meglepetésként ért, hogy nekem ítélték ezt a díjat. Azért is örülök nagyon neki, mert ezt tényleg a szakmai munkáért kaptam.

Nekem a szívem csücske a hegesztés, a mai napig azt csinálom. A CLAAS-ban sokszor dolgozom ezáltal is, felkészítek vagy vizsgáztatok, tehát gyakorlatilag az összes hegesztőt ismerem.

ML: Miért a hegesztés a kedvence?

GF: Ez egy olyan szintetizáló szakma, ami nagyon sok ismeretet kell, hogy feltételezzen. Kell hozzá egyfajta ügyesség és kitartás is. Ismerni kell az anyagot, hogy milyen technológia, milyen eljárás szükséges, és, hogy el lehet-e végezni abban a pozícióban. Van egy olyan mondás, hogy összenő, ami összetartozik. Én mindig hozzáteszem: ha a hegesztő is úgy akarja.

ML: Milyen érzésekkel megy be manapság a CLAAS gyárba?

GF: Nagy örömömre szolgál, ha mehetek. Örülök, hogy a CLAAS meghív hegesztő képzésekre. Épp most fejeztünk be egy tanfolyamot. Úgy vállaltam el a tananyag összeállítást és a tanítást is, hogy azt kértem, két napig hadd járkáljak az üzemben, beszélhessek bárkivel, és hadd lássam, hogy például a vágóasztal gyártásához milyen varratokra van szükség, milyen egyéb más tevékenységre. Azért, hogy felmérjem, mit csinálnak jól és mit lehetne jobban csinálni. Utána állítottam csak össze a tananyagot, ami alapján oktatok.

ML: Milyen értékek fontosak Önnek a CLAAS-ban?

GF: A fegyelmezett munkavégzés, a pontosság és a szakma szeretete. Azt becsülöm, hogy idehozták a termékfejlesztést is, nem csak egy olcsó munkaerőt kereső nyugati cégről van szó, hanem a legkvalifikáltabb tevékenységet is ide hozták.  Sokra tartom azt is, hogy Szakácsi úr magyar lélekkel is tud ránézni a dolgokra.